Hu hej hvor tiden dog går og inden længe tager vi hul på 2022, der også byder på nogle spændende oplevelser, ikke mindst på himlen.
Men inden vi siger farvel til 2021, så kan vi vinke til Rumstationen, der kigger forbi de næste 8 dage om morgenen ved 7 tiden. Den dukker op i sydvest og flyver med 27.000 km/t mod sydøst. Du vil ikke være i tvivl – hvis den bevæger sig med samme hastighed som en flyver, men ikke blinker, så er det rumstationen.
I 2022 lægger vi ud med himlens egen nytårsfyrværkeri, nemlig meteorsværmen Quadrantiderne, der udspringer i stjernebilledet Bootes eller på dansk Bjørnevogteren. Sværmen genereres af resterne fra et objekt kaldet 2003 EH1, der så vidt vides ikke længere eksisterer. Antallet er stjerneskud ligger i omegnen af 80 skud i timen og topper sidst på eftermiddagen den 3. januar 2022.
Meteorsværmen Lyriderne får vi at se fra midt i april til sidst i april 2022.
Senere på året får vi måske den første Supernova at se, nemlig når to stjerne kolliderer/fusionerer, og i følge forskerne vil den blive så tydelig, at den kan ses med det blotte øje. Skulle det ske i 2022 så bliver det en fantastiske begivenhed vi naturligvis vil følge på Strågården.
Af opdateringer på vores website, så er vores himmel kalender 2022 opdateret med Celestrons oversigt (på engelsk).
Tjek også vores 10-dages oversigt, der viser hvornår de forskellige planeter står op og går ligesom du kan se hvornår rumstationen suser forbi. Vores Månekalender for 2022 er også opdateret
Så er der bare tilbage at ønske alle vores besøgende og stargazere en rigtig glædelig jul samt et lykkebringende Dark Sky nytår 🙂
Med Dark Sky hilsen
Kenneth