For tiden kan du med det blotte øje se den komet alle taler om, nemlig C/2023 A3 – Tsuchinshan-ATLAS. Den stammer fra Oortskyen der begynder ca 300 milliarder kilometer væk og som omkranser vores solsystem. Videnskabsmænd vurdere, at det har taget kometen ca. 80.000 år at nå frem til os, så det er en sjælden gæst.
Jeg har skudt et par billeder – ikke nødvendigvis den bedste kvalitet, men dog nok til at give et indtryk af hvad du skal kigge efter.
For at få et indtryk af afstanden kometen har tilbagelagt har jeg brugt sammenligningen med vores egen satellit Voyager 1, der blev sendt op i 1977.
Voyager 1 bevæger sig i øjeblikket med en hastighed på cirka 17 kilometer i sekundet (61.200 km/t) i forhold til solen. Voyager 1 befinder sig nu omkring 160 AU fra Jorden (næsten 24 milliarder kilometer). Med Voyager 1’s nuværende hastighed ville det tage mellem 300 og 17.000 år at nå ud hvor kometen startede.
Hvorfor mener videnskaben så det har taget op mod 80.000 år for kometen at nå jorden? Det skyldes at kometen har rejst meget langsomt i en stor del af dens rejse. Det er først når den kommer tættere på at Solens tyngdekraft den for alvor får fart på.
Husk vi har guidede ture på Strågården – læs mere.