I disse Corona-tider skal vi holde afstand men begrebet afstand kommer virkelig til sin ret når vi taler om stjernehimlen. Min fascination af himlen går lang tid tilbage, men det er først de senere år jeg for alvor er dykket ned i universet. Ok, kan man dykke ned i noget der er over os? Det spørgsmål tror jeg vi gemmer til en dag hvor vi har en sprogekspert med på en guidet tur på Strågården.
Fascinationen dækker blandt andet over noget, der i mine øjne er helt ufatteligt, nemlig de afstande vi bevæger os i når vi taler planeter, stjerner, solsystemet, galakser mm.
Jeg har længe gået og tænkt på det kunne være sjovt at bygge en planetsti på Nyord. En planetsti er planeterne kogt ned i meget lille målestoksforhold og så sat på pinde med deres respektive afstande imellem dem. Det giver en god visualisering af afstandene.
Udfordringen er bare, at alt skal være så småt og alligevel bliver de placeret meget langt fra hinanden.
Først skal der gang i Excelarket og et par formler skal hjælpe på vej ligesom skaleringen skal være på plads. Jeg anvender i dette eksempel målestoksforholdet 1 : 0,0016. Det gav mig en OK fornemmelse af afstandene i vores solsystem, så måske det også kan hjælpe dig.
Hvis vi krymper solen fra dens nuværende diameter på lige knapt 1,4 million kilometer så den bliver til en lille kugle på 1,5 centimeter, så vil afstanden fra Solen til:
Venus være 1,17 meter
Jorden være 1,60 meter
Mars være 2,41 meter
Jupiter være 8,69 meter
Saturn være 16,36 meter
Uranus være 32,29 meter
Neptune være 48,68 meter
dværgplaneten Pluto være 54,84 meter
kanten af vores solsystem være 162,61 meter
Det synes jeg er nogenlunde overskueligt men alligevel vildt stor afstand når man har in mente at Solen kun er 1,5 cm i diameter.
Men det går helt galt og hjernen begynder langsomt at smelte når jeg skal placere et punkt der illustrerer afstanden fra Solen til den med “det blotte øje” synlige galakse Andromeda (M31). Så skal jeg nemlig sætte en pind i jorden 264.456.521.739 meter ude… ja det er rigtigt set – det er 264,5 millioner kilometer ud af vejen på Nyord. Det er så her jeg mærker min fatteevne bliver kørt over af en damptromle 🙂
Har du lyst til at se vores smukke stjernehimmel, se Andromedagalaksen med dit blotte øje eller tjekke de smukke stjernebilleder over Strågården så book os til en guidet tur med eller uden overnatning. Du bestemmer hvor det er bedst, dog har vejret altid det sidste ord.
Med en ufattelig lang hilsen
Strågården Nyord