Et sort hul og det er ikke det i pengepungen!

Det kan godt være der indimellem er et sort hul i pengepungen, men det er noget helt andet end et sort hul i Universet, det fungere nemlig lige modsat.

En række forskere har gennem de seneste år arbejdet med at skabe et billede af et sort hul fra Universet. Det kan umiddelbart lyde mærkeligt at tage billeder af noget der er sort og det er da heller ikke det man gør. Faktisk tager man et billede af det sorte huls omgivelser.

Dygtige forskere hos NASA gjorde det ved at bruge otte radioteleskoper placeret rundt om i verdenen og fik en ung computerforsker ved MIT i Boston ved navn Katie Bouman til at skrive algoritmen, der skulle til for at skabe billedet fra de store datamængder radioteleskoperne leverede.

Credit: NASA – JPL

Det lykkedes og det blev publiceret foråret 2019 og var noget af en sensation. Men hvad er et sort hul egentligt? Et sort hul er et sted hvor tyngdekraften er så stor, at alt bliver mast sammen og med en kraft der gør, at selv ikke lys kan undslippe. Derfor er det heller ikke muligt at undersøge den indre del af et sort hul, fordi man så ville blive tilintetgjort. Så modsat en pengepung hvor pengene fosser ud, så er et sort hul i universet et sted der samler alt der kommer i nærheden.

Credit: NASA JPL

Men bare rolig – der er et stykke vej ud til det sorte hul. Hvis du sætter dig ind i din bil, trykker speederen i bund og sætter farten op til 1 milliard km/t og i øvrigt holder den hastighed i 54 millioner år, så ville du nå ud til M87-galaksens centrum hvor det sorte hul befinder sig.

Og bare for bedre at forstå hvor meget der er presset sammen i det sorte hul, så svarer det til 6.5 milliard gange massen af vores sol. Vores sol rummer massen af 333.000 jordkloder. Det svarer altså til 6.500.000.000 sole * 333.000 jordkloder = et ufatteligt antal jordkloder. Man kan godt sige der er gemt noget væk i M-87 galaksens sorte hul.

Det er faktisk en sensation og nogle dygtige fotografer for de har gjort det der svarer til at de kikkede gennem en håndkikkert placeret på Rådhuspladsen og så hvad klokken var på et armbåndsur på en person der gik rundt i Burma (7.700 km væk).

Strågården Nyord tilbyder en guidet tur under nattehimlen. Synes du det er sjovere om dagen, så kan vi også tilbyde historierne om Nyord i dagtimerne.

Skriv til os eller ring på +45 25778216 så vi kan finde en løsning der passer lige netop til dig.

Med Dark Sky hilsen
Kenneth
Strågården Nyord