Fantastisk observatorium på Møn

Midt på Møn, nærmere betegnet i Damsholte, finder du et flot lille observatorium. Det er faktisk det eneste observatorium i verdenen, der er placeret i en Dark Sky Park, som Møn og Nyord jo er.

Bag det flotte observatorium står Ole Ørsted, der er ildsjælen bag tilblivelsen og samtidigt formand for Damsholte Observatorium. Jeg har været så heldig at blive nøglemedlem og har fået kørekort til de avancerede teleskoper. Jeg har brugt flere aftener i Ole Ørsteds hyggelige og inspirerende selskab, hvor vi sammen er blevet klogere på stjernerne og udstyret – det er nu mest mig der lærer noget.

Foto: Ole Ørsted, Damsholte Observatorium

Damsholte Observatorium er tilgængeligt for gæster på udvalgte aftener og vi arrangerer gerne en samlet tur med eller uden overnatning på Strågården. Se vores priser her.

Udstyret er noget ganske særligt og nøje udvalgt, ligesom indretningen har betydet, at Damsholte Observatorium har modtaget Vordingborg Kommunes Handicappris 2019.

Foto: Ole Ørsted, Damsholte Observatorium

Besøgende har mulighed for at få printet nogle billeder eller få minderne med hjem på et USB stik – se priserne på damobs.dk.

For de lidt mere tekniske interesserede er hovedteleskopet et Celestron CPC-11″ SC-spejlteleskop med 2800mm brændvidde, samt tilhørende okularer, reducer, solfilter m.v.

Teleskopet kan også monteres med et NexImage 5Mp kamera, som kan få billederne op på en 49″ TV-skærm til glæde for alle de besøgende. Dette er dog mest til sol- , måne- og planetobservationer, hvilket også kan ske i sommerhalvåret. Det er i hvert fald et besøg værd hvis du har en lille amatør astronom gemt i dig eller bare vil vide mere om stjernerne på himlen.

Skulle du være interesseret i et besøg på Damsholte Observatorium, så kan Strågården Nyord som sagt arrangere et besøg med eller uden overnatning på Strågården. Kontakt os på oplev@darkskynyord.dk

Med Dark Sky hilsen
Kenneth
Strågården Nyord