Snup et foto af en planet 700 millioner kilometer væk!

Det er hvad Gemini Observatory på Hawaii har gjort og det blev til et meget flot billede af planeten Jupiter, min ynglingsplanet, og jeg synes bare det er helt fantastisk.

Credit: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA, M.H. Wong (UC Berkeley) and team Acknowledgments: Mahdi Zamani.

Nu skrev jeg godt nok at de snuppede et billede og det er måske så meget sagt. Det tager nemlig meget lang tid og kræver et stort arbejde at fremtrylle billedet. Det er sket i et samarbejde på tværs af flere organisationer, hvor Gemini Observatory, Hubble Telescope og NASA’s Juno mission har deltaget i et fælles program. Sidstnævnte er en lille probe der farer rundt om Jupiter og kan opfange lyn i skylaget omkring Jupiter. Tænk en gang at sådan en lille satellit er over 700 millioner kilometer væk hjemmefra – det er i min verden helt vildt at tænke på.

Credit: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA, M.H. Wong (UC Berkeley) and team Acknowledgments: Mahdi Zamani.

På Nyord kan vinden godt være kraftig men det er ingenting i forhold til hvor meget det blæser på Jupiter. Når vi har orkan, så farer vinden afsted med 32 meter per sekund og det er voldsomt. I det røde øje (orkanens øje) på Jupiter blæser det med mere end 100 meter per sekund svarende til 360 kilometer i timen, så her gælder det om at holde fast. Billedet nedenfor viser den røde plet på Jupiter, der i øvrigt er 3 gange større end hele jorden.

Image data: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS
Image processing by Prateek Sarpal, © CC NC SA

Hvis du er interesseret i hvordan billedet er blevet til, så har Gemini Observatory lavet en lille video, der fortæller historien.

Illustrationen nedenfor viser hvad de respektive teleskoper og satellit har bidraget med til det flotte billede.

Credit: NASA, ESA, M.H. Wong (UC Berkeley), and A. James and M.W. Carruthers (STScI).

Du kan læse hele artiklen Gemini Observatory har udgivet på deres hjemmeside her.

Med Dark Sky hilsen
Kenneth
Strågården Nyord