Hvad kalder man fuldmånen i juni måned?

Hvis man tænker lidt over det, så er det jo ved denne tid at de danske jordbær bliver modne, altså dem der er vokset frem på jordbærmarkerne. Derfor har fuldmånen i juni måned fået tilnavnet Jordbærmånen eller Strawberry Moon.

Fuldmånen indtræffer i morgen den 5. juni 2020 kl 21:12, men på det tidspunkt befinder den sig under horisonten og dukker først op kl 21:30 – du kan altid følge både Solens og Månens op- og nedgangstider på darkskynyord.dk. Hvis vejret tillader det håber jeg på endnu et flot skud af månen i teleskopet, som jeg kan vise ved et senere indlæg.

Jordbærmånen skal ikke forveksles med blodmåne eller Blood Moon. Blodmånen optræder under en fuld måneformørkelse, altså når månen befinder sig i Jordens skygge. På samme tid falder en smule lys fra Jordens solopgange og solnedgange på månens overflade (se nederste billede). Når dette røde lys rammer månens overflade, vises det også som rødt. Hvor rød månen ser ud afhænger af hvor meget forurening, skydække eller støv der er i atmosfæren. For eksempel, hvis en formørkelse finder sted kort efter et vulkanudbrud, vil partiklerne i atmosfæren få månen til at se mørkere ud end normalt.

Billeder fra formørkelsesprocessen – Credit Nasa

På billedet nedenfor kan du se den røde ring omkring jorden. Sådan ser en solformørkelse ud hvis du står på månen. Det er dette lys der gør månen rød set fra jorden.

Credit Nasa

På Strågården Nyord tilbyder vi en guidet tur under nattehimlen. Synes du det er sjovere om dagen, så kan vi også historierne om Nyord i dagtimerne.

Skriv til os eller ring på +45 25778216 så vi kan finde en løsning der passer lige netop til dig.

Med Dark Sky hilsen
Kenneth
Strågården Nyord