På Strågården er det ikke kun nattehimlen vi kigger på. Med vores nye udstyr kan vi nu også studere Solen, der er ”vores” stjerne i solsystemet i ”vores” galakse Mælkevejen.
Husk at du ALDRIG må kigge direkte på Solen uden brug af solfilter uanset om det sker med det blotte øje eller gennem teleskoper / kikkerter. Dens stråler er vildt kraftige, og de laver store skader på både øjne og udstyr. Men med det rette udstyr kan det blive en flot oplevelse.
Vi skød dette billede i går lørdag den 17. august 2024 og billedet viser flere mørke områder på overfladen, der kaldes solpletter. De største pletter på billedet er flere gange større end jorden, så det viser os samtidigt hvor stor vores Sol faktisk er og hvor kraftig aktiviteten er.
Lige nu er Solen ganske aktiv og den er ved at toppe i sin cyklus på 11 / 22 år. Solen roterer ikke med samme hastighed ved dens poler og ved dens ækvator og forskellen er 9 døgn. Det tager 25 døgn ved polerne og 34 døgn ved ækvator for Solen at rotere en omgang og netop det har betydning for den magnetiske polvending, der foregår lige nu.
Solpletterne er gigantiske eksplosioner af plasma på overfladen også kaldet ”Flares”. De bliver til Solstorme, der giver os nordlys på Jorden. Det sker, når de elektrisk ladede partikler Solen sender afsted rammer jordens atmosfære ved vores magnetfelter (nord- og sydpol). Solpletterne bliver tydelige fordi de har en anden temperatur end resten af Solens overflade. Temperaturen er normalt ca 5.500 grader mens solpletterne ligger på ca 3.500 grader, altså noget køligere. Udbruddene giver ikke deciderede ”huller” i Solens overflade men gassen omkring er en smule tyndere.
Med det nye udstyr vil vi også kunne skyde billeder af ”Deep sky” objekter i vores univers. Dem glæder vi os til at publicere i et senere indlæg.
Med Dark Sky hilsen
Strågården Nyord