De 20 klareste stjerner

Når man kigger op på himlen, så er der nogle stjerner der lyser mere end andre. Den stjerne, der lyser allermest, er naturligvis vores egen stjerne Solen, men når den går ned om aftenen dukker der mange andre stjerner frem. Flere af dem vi kan se på den nordlige halvkugle er på listen over de klareste stjerner observeret fra jorden.

Jeg har lavet en top 20 liste hvor Sirius indtager første pladsen, der befinder sig i en afstand på 8,6 lysår fra jorden. I astronomisk sammenhæng er det faktisk lige om hjørnet selvom afstanden mellem Sirius og jorden reelt er 78.349.440.000.000 kilometer. Det specielle med Sirius er, at det ikke kun er én stjerne vi ser men faktisk to og det kaldes naturligvis for en dobbeltstjerne. De er døbt Sirius A og Sirius B.

Den gule markering i arket nedenfor angiver de stjerner vi kan se fra Danmark.

I bunden af listen finder vi Deneb, der er halen / den bageste stjerne i stjernebilledet Svanen. Med sine 1.600 lysår i afstand, hvilket svarer til 14.576.640.000.000.000 kilometer, er det listens fjerneste stjerne. Når vi alligevel kan se lyset fra Deneb skyldes det dens størrelse, der er mere end 200 gange solen, så det er en stor stjerne. Deneb udgør sammen med stjernerne Vega og Altair det man kalder “Sommertrekanten”.

Kilde: Stellarium

Selvom vi nu har fået lyse nætter, så er det stadig muligt at se de mange stjerner og stjernebilleder. Kunne du tænke dig at få lidt hjælp til de mange fænomener på himlen, så tilbyder Strågården Nyord guidede ture. Læs mere om turene her.

Kilde: Stellarium