Den 1. december passerede det videnskabsfolkene først troede var en Asteroide meget tæt forbi os – kun 50.000 km fra Jorden – det var pænt tæt på. Den fik standardnavnet 2020 SO efter den blev opdaget den 17. september i år af Haleakala Observatoriet.
I længere tid troede videnskabsfolkene at det var en Asteroide, der var på vej mod Jorden, men man undrede sig samtidigt over dens meget lave hastighed på kun 3.025 km/t. Det med at undre sig over lave hastigheder kender jeg godt ? Normalt bevæger en Asteroide sig med en gennemsnitshastig på omkring 65.000 km/t, så det var noget af en sløv sten der var i kikkerten.
Det viste sig dog efter noget tid, at det ikke var en Asteroide, men noget gammelt rumskrot vi selv havde sendt mod Månen for over 50 år siden, helt nøjagtigt den 20. september 1966.
Satellitten Surveyor II kolliderede desværre på Månens overflade den 22. september 1966, 45 timer og 3 minutter efter opsendelsen fra Cape Kennedy på grund af vanskeligheder med styringen, mens Atlas-Centaur booster raketten forsatte sin færd ud i rummet og det er den som vender tilbage. Man kan vel godt sige at forbryderen vender tilbage til gerningsstedet ?
Hvis ikke du så den flyve forbi den 1. december så er der mulighed igen i februar 2021 og sidste gang den 7. marts 2021 – du skal dog bruge et teleskop af de gode.
I mellemtiden kan du glæde dig til kongen af meteorsværmene, Geminiderne, der inden længe har sit højdepunkt med op mod 120 stjerneskud i timen. Det sker fra den 13. – 15. december 2020 og det starter så småt den 7. december. Hvis vejret er med os vil det blive en fantastisk oplevelse set fra Strågården Nyord.
Med Dark Sky hilsen
Strågården Nyord
Kilde: NASA.gov og Star Walk 2