Så du supermånen?

Måske ikke, men så har du chancen igen næste gang det bliver fuldmåne og det sker onsdag den 13. juli 2022 kl. 20.37. Så vil Månen være tættest på jorden i sit ovale kredsløb omkring Jorden og det svarer til en afstand på 358.658 km.

Sidste gang der var supermåne var i juni 2022 ved fuldmåne, så hvis du syntes at Månen så større ud og lyste mere, så har du helt ret. En supermåne lyser op mod 30 % mere og her på Strågården er det næsten som at gå i dunkelt dagslys og vi laver skygger når vi går en tur og beundrer Månen.

Faktisk får vi en ekstra supermåne op til jul, der til gengæld vil være ved nymåne og derfor bemærker vi det ikke så nemt – kig op den 23. december 2022 og du vil se endnu en super-nymåne.

Et par korte fakta:

Månen bevæger sig væk fra Jorden med 3,8 cm pr år – ikke meget.

Vi ser altid den samme side af Månen når vi kigger op – hvorfor det, når Månen vi ved at Månen drejer omkring sig selv? Svaret er, at Månen er i bunden rotation med Jorden og det tager Månen 27,4 dage at rotere om Jorden og den samme tid bruger Månen på en omgang omkring sig selv – derfor ser vi altid den samme side.

Pink Floyd har produceret et nummer de fleste kender, nemlig “The Dark side of The Moon”. Udfordringen er dog, at der ikke er nogen “Dark Side” på månen. Tværtimod. Faktisk er bagsiden meget lysere og det beviste et foto taget fra Sputnik satellitten i 1959.

Når Månen er længst fra Jorden er det med en afstand på ca 408.000 km.

Er du blevet mere nysgerrig så book en guidet tur med Strågårdens certificerede guide.

Med Dark Sky hilsen
Strågården