Skal du se supermåne?

Vi er lidt i god tid, men der skal jo være tid til planlægning. Hvis du synes en supermåne bare er lidt flottere end en almindelig fuldmåne, så får du muligheden for at se fænomenet hele tre gange i år. Første gang bliver ved fuldmåne den 27. april 2021 og det vil samtidigt være den største af dem i år, men skulle du misse den så er der endnu to chancer, nemlig den 26. maj og den 24. juni 2021.

Men hvad er en Supermåne egentlig? Ja det er et godt spørgsmål og i princippet er svaret, at det er når Månen passerer specielt tæt forbi jorden i sit kredsløb. Afstanden mellem Jorden og Månen svinger mellem ca 408.000 – 354.000 km. Der er lidt forskellige definitioner af hvornår vores Måne bliver til en Supermåne. En af dem er fra 1979 hvor astrologen Richard Nolle beskriver en supermåne på denne måde “Når Jorden, Månen og Solen alle er på en linje med Månen i sit nærmeste kredsløb omkring Jorden”.

Når vi har Supermåne ser Månen omkring 14 % større ud og lyser op mod 30 % mere end en gennemsnitlig fuldmåne. Specielt ved Solopgang er en Fuldmåne og specielt en Supermåne ganske flot, fordi vores atmosfære slipper mere rødt lys igennem. Derfor ser den meget rødlig ud når den kommer op over horisonten eller går ned igen.

I vores tabel over Månens cyklus også kaldet Månekalender kan du se afstandene på de respektive tider for fuldmåne henover året og vi har naturligvis skrevet hvornår der er Supermåner. På Strågårdens egen hjemmeside finder du ligeledes en månekalender, der viser informationer for hver eneste dag.

Vi har både måne- og stjerneture og vi er ude så snart vejret giver os mulighed. Du kan booke os her.

Med Dark Sky hilsen
Strågården Nyord