Vi henter sten 334 millioner km væk!

Med NASAs seneste bedrift, nemlig at sætte en satellit ned på asteroiden Bennu for at tage prøver af asteroidens overflade, er det fortsatte arbejde med at forstå vores tilblivelse og hvor eksempelvis vandet på jorden kom fra i fuld gang.

Animation af landingen på asteroiden Bennu.

At styre en satellit der er 334 millioner km fra jorden og så lande præcist i en almindelig parkeringsbås hvor parkeringspladsen er 500 meter bred og fyldt med biler, ja det er i sig selv en meget stor bedrift.

Satellitten drog afsted i september 2016 og hvis alt går vel, så forlader satellitten asteroiden igen i marts 2021 for igen at lande på jorden den 24. september 2023. Vi krydser fingre for det lykkes og alt går vel så vi kan blive endnu klogere på vores tilblivelse.

Asteroiden Bennu er i øvrigt på kollisionskurs med jorden, men sandsynligheden for at den rammer har en italiensk matematikker beregnet sig frem til er 0,07 procent. Hans beregning viser, at det kan ske på 8 forskellige måder i perioden fra år 2169 – 2199. Vi, der læser dette, kan derfor tage den med ro og blot nyde den smukke stjernehimmel.

Med dark sky hilsen
Strågården Nyord

Kilde: Nasa.gov og videnskab.dk