Astronauter kigger også på Jorden!

Hvis man er astronom, astrofysiker eller bare en som mig, der synes himlen er vildt spændende, kigger vi som regel ud i rummet – ud i universet for at se nye spændende objekter, finde nye stjerner, galakser, planeter og andet.

Men viste du, at et af de mest distribuerede billeder faktisk er et der er taget af Jorden?

Det er det og billedet blev taget den 24. december 1968 blev Apollo 8-astronauterne Frank Borman, Jim Lovell og Bill Anders. De var de første mennesker, der blev vidne til Jordens opgang over månens kraterrige overflade. Et par af de synlige kratere er senere blevet opkaldt efter de astronauter der tog billedet.

Earth Rise fra 1968taget fra Apollo 8. Credit to NASAs Science Visualization Studio

Takket være data fra NASAs Lunar Reconnaissance Orbiter kan vi genopleve astronauternes oplevelse. Det er jo ikke alle der som mig kan huske det blev sendt på fjernsyn – et Rank Arena i mahogni ?

Videoen tager 2 minutter og jeg synes det er ganske fortryllende at se. Man føler sig næsten som astronaut selv hvis man lader sig blive grebet lidt af stemingen.

Earth Rise fra 1968 – Credit to NASAs Science Visualization Studio

Udover selve videoen Earth Rise, så har NASA også produceret en video om historien bag billederne, der har den autentiske samtale med, da astronauterne opdager at jorden stiger op. Det var helt tilfældigt og på ingen måde planlagt, at det skulle filmes. SÅ er du nysgerrig, så brug små 7 minutter på at opleve historien fortalt af NASA.

Genskabelse af Earth Rise fra 1968. Credit to NASAs Science Visualization Studio

Husk at vi på Strågården Nyord tilbyder en guidet tur under nattehimlen. Synes du det er sjovere om dagen, så kan vi også tilbyde historierne om Nyord i dagtimerne.

Skriv til os eller ring på +45 25778216 så vi kan finde en løsning der passer lige netop til dig.

Med Dark Sky hilsen
Kenneth
Strågården Nyord