Hvad er forskellen på stjerner, planeter og måner?

Stjerner

Overordnet kan man sige, at det generelt bare handler om tyngdekraft. For at være en stjerne skal tyngdekraften være så stor, at der i kernen opstår en fusionsproces i lighed med det der sker i en brintbombe. Vores egen Sol er en stjerne, der brænder sine gasser af i et moderat tempo og har en levetid på ca 10 milliarder år. Tidsmæssigt er vi ca halvvejs, så der er ingen grund til bekymring.

Billede af Solen
Credit: NASA/GSFC/Solar Dynamics Observatory

Andre langt større stjerner brænder ofte sin energi af langt hurtigere og har derfor en noget kortere levetid på omkring 500 millioner år. De kaldes for Superkæmpestjerner og kan være flere hundrede gange større end solen. Et eksempel på rød superkæmpestjerne er min ynglingsstjerne Betelgeuse, der udgør “skulderen” i stjernebilledet Orion og har et rødligt skær. Hvis vi skiftede vores Sol ud med Betelgeuse ville den række helt ud til Mars og dermed forbi Jorden. Der ville selvfølgelig ikke være liv på jorden, ligesom Merkur, Venus og Mars også ville være spist af stjernen. Det kan vi så glæde os over ikke er tilfældet.

Når vores Sol løber tør for energi, vil den blot falde sammen og blive til en neutronstjerne. Andre langt større stjerner bliver til Supernovaer og eksploderer og kan derefter falde sammen og kernen bliver til et sort hul. Det sorte hul har så kraftig en tyngdekraft, at end ikke lys kan undslippe. I vores galakse kaldet Mælkevejen findes der også et sort hul i midten af galaksen. Det var en stor nyhed i 2019 hvor det lykkedes at tage en billede af det sorte hul.

Credit: ESA/C. Carreau

Brune Dværge

Mellem stjerner og planeter findes det der kaldes for Brune Dværge. Det er stjerner, der aldrig blev til rigtige stjerner fordi de afkølede meget hurtigt og på den måde døde i udviklingen.

Planeter

Definitionen på planeter blev i 2006 fastlagt af den Internationale Astronomiske Union og lyder i store træk således:

  • Objektet skal have en tyngdekraft der er stor nok til at objektet bliver rundt (hydrostatisk ligevægt)
  • Objektet må ikke selv producere energi som stjerner gør ved fusion
  • Objektet skal have sin egen bane at kredse i

De 8 planeter i vores solsystem nemlig Merkur, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun har deres egen elipseformet bane omkring vores stjerne Solen, producerer ikke selv varme ligesom de er runde. Nogen har måske lært at Pluto også var en planet, men den faldt uden for kategori da den “nye” definition i 2006 blev vedtaget og blev nedgraderet til en dværgplanet.

Credit: Nasa

Måner

Er objekter der kredser om planeter. Eksempelvis kender vi månen som kredser om jorden. Planeterne i vores solsystem har mange forkellige måner både i antal og størrelse. Min ynglings planet Jupiter havde i 2018 i alt 69 måner, hvoraf Europa, Io og Ganymedes er nogle af de største og nok mest kendte. Når jeg skriver i 2018 så er det fordi der hele tiden dukker flere op, så man kan aldrig være helt sikker på antallet.

Fuldmåne 7. maj 2020 (c) Kenneth Lau Rentius

Med Dark Sky hilsen
Kenneth
Strågården Nyord

Kilde: Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet
Kilde (fotos): Nasa Photojournal