Bærer stjernerne også mundbind?

Nogen vil mene det er et tosset spørgsmål, andre vil synes det er rigtigt godt at få afklaret ? Pointen er; det kan besvares med både ja og nej.

Ja, fordi der i længere tid har været rigtig mange skyer, der har lukket for adgangen til stjernehimlen. Det virker næsten som om himlen er blevet solidarisk med de mange teatre og oplevelsessteder, der er lukket netop pga Covid-19 restriktioner og derfor har trukket tæppet for.

Nej, fordi det selvfølgelig ikke giver mening at tale om mundbind på steder der er mellem 3.000 og 20.000 grader varmt. Selv ikke Covid-19 kan overleve der.

Stjernebilledet Orion med NGC1981 gemt i stjernerne der danner sværdet – de lodrette stjerner

Til gengæld vil vi, når tæppet i stjerneteateret trækkes fra igen, kunne se en smuk forestilling hvor Orion spiller en hovedrolle. Jeg tænker naturligvis på stjernebilledet Orion, der står flot på himlen gennem det meste af natten. Og med en god håndkikkert kan du se et andet fænomen i en lidt mindre birolle, nemlig den åbne stjerneklynge NGC 1981 i Orions sværd. Den når sit højeste punkt på himlen omkring midnat lokal Strågården Nyord tid.

NGC1981 findes i den røde ring – under ses de kraftige stjerner der danner sværdet i stjernebilledet Orion

Fra Strågården vil den være synlig mellem 20:59 og 03:26. Når den står op er det over den sydøstlige horisont og når sit højeste punkt på himlen til midnat i retningen mod syd og forsvinder igen omkring 03:26 i sydvest.

Med en størrelsesklasse på 4,2 (sort snak – må forklares en anden gang) er NGC 1981 lidt svær at se med det blotte øje undtagen fra et mørkt sted. Her nævner jeg helt tilfældigt Strågården Nyord, men har du ikke muligheden for at besøge os, så er den synlig gennem en god håndkikkert (7*50) eller et teleskop.

Husk vores fantastiske juletilbud, der gælder helt frem til juleaften 2020 – du kan læse om det her.

Med Dark Sky hilsen
Strågården Nyord

Kilder: www.nasa.gov og www.in-the-sky.org
Billeder: www.nasa.gov og Stellarium