Se Morten Pihls flotte skud af Supermånen!

På Møn har vi flere dygtige fotografer, der interesserer sig for vores stjernehimmel og dens fænomener og Morten Pihl er en af dem. Hans store interesse og viden om astrofotografering kommer tit til udtryk på nettet og denne gang var ingen undtagelse. Denne gang var det Supermånen der stod i centrum af Morten Pihls linse med Stege by og Stege kirke i centrum.

Mandag aften var Månen i dens kredsløb kommet meget tæt på jorden og derfor kunne kaldes for Supermåne. Afstanden var kun 358.000 km og det betød at Månen var større og lyste mere, ja faktisk var den 14 % større og lyste 30 mere set fra Jorden. Når den ser så rød ud, næsten som om det er solen der står op, så skyldes det, at det kortbølgede blå lys spredes langt mere i atmosfæren end det langbølgede røde lys. Når Månen står lavt i horisonten, skal dens lys samtidigt passere gennem et forholdsvist tykt lag atmosfære, før det når frem til vores øjne. Det blå lys spredes undervejs i alle retninger, og derfor er det lys, som når frem til øjet, primært det rødlige. Når Månen derimod står højt på himlen, skal dens lys kun passere gennem et ret tyndt atmosfærelag og får derved den kendte hvide farve.

Nedenfor kan du se Morten Pihls optagelser fra mandag aften som han delte med os andre på Facebook og jeg synes videoen fortjener en delingen her på bloggen også.

Video af Morten Pihl – en af Møns meget dygtige astrofotografer – måske nok den bedste.

Næste Supermåne er den 26. maj 2021 og hvis det er skyfrit vil vi kunne se den flotte “røde Måne stå op igen”.

Med Dark Sky hilsen
Strågården Nyord